Jeszcze do niedawna, w kuchni królowały praktyczne narożniki do siedzenia. Obecnie coraz częściej ich miejsce zajmują krzesła.

Krzesła i stół – obowiązkowy zestaw do kuchni

Bez względu na fakt czy kuchnia jest duża, czy niewielkich rozmiarów, stół i przynajmniej dwa krzesła powinny się w niej znaleźć. Ten zestaw najczęściej przydaje się w rannej porze dnia, podczas spożywania śniadania lub picia rozbudzającej kawy.

Kupowanie krzeseł do kuchni wiąże się z dylematem – z jakiego materiału powinny być wykonane; czy dobre będą krzesła stylowe drewniane, metalowe – bardzo trwałe i nowoczesne, czy też awangardowe plastikowe?

Charakterystyka kilku rodzajów krzeseł do kuchni

Największą popularność zyskały krzesła do kuchni drewniane, ze swoją niesłabnącą elegancją i ekologicznym podejściem do tematu – drewno to naturalny surowiec znakomicie sprawdzający się w roli mebli. Krzesła te mogą być tapicerowane lub wykonane w całości z drewna, a na siedzisku można umieścić poduszkę z pianki. Meble te pasują do drewnianych szafek kuchennych z którymi stworzą komplet.

Zupełnie inny wydźwięk mają krzesła metalowe. Są to zazwyczaj meble w nowoczesnym stylu, przeznaczone do użytkowania przez długie lata ze względu na wysoką odporność na urazy mechaniczne. Siedziska i oparcia takich krzeseł obite są zazwyczaj skórą ekologiczną co z kolei jest bardzo praktycznym rozwiązaniem, jeżeli te meble przeznaczone są do kuchni.

Praktyczny plastik

Krzesła plastikowe, podobnie jak metalowe są bardzo łatwe do utrzymania w czystości. Plastik to lekki, a zarazem wytrzymały materiał, więc krzesła wykonane z tego tworzywa bez problemu przesunie nawet dziecko.

Plastikowe meble produkowane są w szerokiej gamie barw, więc jeżeli kuchnia urządzona jest w stylu awangardowym, takie krzesła znakomicie się do niej dopasują.